Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Θα ξεκινήσουμε με την αγαπημένη ομάδα των πρωταθλητών, την ομάδα του άμυλου και του ψωμιού που με αρχηγό το ψωμί, περιλαμβάνει σπουδαία στελέχη της αθλητικής προσπάθειας όπως τα διάφορα σκευάσματα (κουλούρια φρυγανιές κλπ) δημητριακά, ζυμαρικά,ρύζι,πατάτες και όσπρια.
Τα τρόφιμα αυτής της ομάδος εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια σε κάθε αθλητική ενέργεια καθώς είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες.
Χωρίς αυτά ο αθλητής μοιάζει με ένα λαμπερό αυτοκίνητο που χωρίς την απαιτούμενη ενέργεια (βενζίνη) είναι καταδικασμένο να μείνει ακίνητο η στη χειρότερη περίπτωση να σταματά να κινείται πριν προλάβει να ολοκληρώσει την διαδρομή που έχει προγραμματίσει ο κάτοχος του.

Η δεύτερη ομάδα που όμως είναι η αγαπημένη ομάδα των νεαρών αλλά και μεγαλυτέρων αθλητών είναι η ομάδα με το κρέας.

Το στοιχείο που διαφοροποιείται στην ομάδα αυτή είναι το λίπος.

Έτσι τα στελέχη της ομάδας είναι το :
· κρέας χωρίς λίπος (άπαχο)
· κρέας με λίγο λίπος
· λιπαρό κρέας
στην ομάδα περιλαμβάνονται κρέας από θηλαστικά πουλερικά και θαλασσινά εντόσθια αυγά και τυριά (όλες οι ποικιλίες ).
Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες ενώ τα λιπαρά κρέατα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (κορεσμένα)και χοληστερόλη η οποία βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα εντόσθια και στο κρόκο των αυγών. Ο νεαρός αθλητής είναι ανάγκη να συνηθίσει από τα πρώτα του βήματα να επιλέγει τις περισσότερες τροφές από άπαχο κρέας και πολύ λίγες από τις τροφές με λίγο λίπος .


Η ομάδα με το γάλα αυτή την ομάδα θα την χαρακτηρίζαμε αγαπημένη ομάδα των γονέων ενώ οι νεαροί αθλητές συνήθως διαφοροποιούνται. Τα στελέχη της ομάδας είναι το γάλα και όλα τα είδη των γιαουρτιών. Η προσφορά των τροφών στους νέους αθλητές είναι οι πολλές πρωτεΐνες υδατάνθρακες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά κυρίως ασβέστιο και φώσφορος. Και σε αυτή την ομάδα υπάρχει παρουσία λίπους (ζωικού) και για αυτό το λόγο είναι καλύτερο να επιλέγονται τροφές με χαμηλά λιπαρά.


Ομάδα φρούτων : η ομάδα με τους φανατικούς φίλους και τους φανατικούς εχθρούς. Τα στελέχη εδώ είναι πάρα πολλά, τα φρέσκα φρούτα τα ξερά και οι χυμοί (φυσικοί χυμοί) και πολύ λιγότερο οι βιομηχανοποιημένοι. Από αυτή την ομάδα θα προσφερθεί στους αθλητές μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων φυτικών ινών και βιταμινών.


Η ομάδα με τα λαχανικά μια σημαντική ομάδα με τους λιγότερους φιλάθλους φίλους αλλά με τεράστια σημασία στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά. Σημαντικοί παίκτες ...για την ομάδα των λαχανικών είναι τα μαρούλια τα λάχανα η ντομάτα τα πράσα τα φασολάκια τα χόρτα αλλά και χυμοί λαχανικών .


Η ομάδα με τα λίπη στην οποία περιλαμβάνονται το λάδι, τα ζωικά λίπη και οι ξηροί καρποί αλλά και τα οινοπνευματώδη ποτά. Τα λίπη χωρίζονται σε κορεσμένα (βούτυρο μπέικον κρέμες γάλακτος) ενώ στα ακόρεστα περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο οι ελιές η μαργαρίνη τα καρύδια τα αμύγδαλα τα φιστίκια και τα σπόρια .


Από αυτή την ομάδα πρέπει να επιλέγουμε τροφές κυρίως από την δεύτερη ομάδα και λιγότερες ή καθόλου από την πρώτη. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο σημείωμα μας είναι ανάγκη το ημερήσιο διαιτολόγιο να περιλαμβάνει τρόφιμα και από τις έξη ομάδες κυρίως όμως από τις ομάδες με το ψωμί την ομάδα των φρούτων και των λαχανικών .


Ο αθλητής πρέπει να επιλέγει αυτά τα τρόφιμα που είναι πιο νόστιμα για αυτόν, έτσι ώστε να δημιουργήσει ευχάριστες συνήθειες και να τις καταναλώνει ευχάριστα. Τέλος πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και η δυνατότητες για εναλλαγή των γευμάτων μέσα από τις ίδιες ομάδες όταν μια τροφή δεν είναι αρεστή από ένα αθλητή.

Στην επομένη συνάντηση μας θα αναφερθούμε στους υδατάνθρακες σαν κύρια πηγή ενέργειας στην προπόνηση και στο παιχνίδι.



ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΦΑ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: